Pagina's

11 februari 2011

Uitvaartwensenplan

Wat is het verschil tussen een uitvaartplanner, uitvaartverzorger of ritueelbegeleider?
Een uitvaartverzorger regelt alle formaliteiten en verzorgt een uitvaart van a/z. Een ritueelbegeleider helpt u bij het voorbereiden en uitvoeren van de afscheidsdienst. De taken die zij verrichten zijn te vergelijken met de taken die in de kerk werden gedaan door een voorganger. Een ritueelbegeleider  gaat vaak wat dieper in op rituelen en symbolen en maken vaak zelf onderdeel uit van de rituelen. Zij beginnen en/of eindigen het ritueel en/of dragen daarbij voorwerpen aan die horen bij een symbolisch verhaal. Zij werken tijdens de dienst soms ook samen met de uitvaartverzorger.

Hoe het werkt  
Een uitvaartwensenplan,oftewel 'wilsbeschikking' of 'Checklist bij een Overlijden' kan u helpen bij het 'vormgeven' van een persoonlijke uitvaart. U kunt dit doen waneer u uw eigen wensen alvast vast wilt laten leggen om uw dierbaren later te ontlasten of als voorbereiding op het afscheid nemen als u terminaal ziek bent of voor iemand die terminaal ziek is. U bent met dit uitvaartplan beter voorbereid wanneer u de regie van de uitvaart zelf in handen wilt houden.
U kunt de voorbereidende werkzaamheden, voor zover u dat nog kunt, gedeeltelijk zelf uitvoeren of door de nabestaanden laten verzorgen. Natuurlijk kunt u de volledige uitvoering ook aan deskundigen, zoals een uitvaartverzorger, overlaten. Ik adviseer u om het uitvaartplan in elk geval samen met een uitvaartverzorger uit te laten voeren! Hij/zij kan de formaliteiten voor u regelen. Ik kan in dat geval de contacten leggen en maak afspraken met de juiste personen bij u in de buurt als u dat wenst. Het uitvaartplan kan als handleiding dienen, u kunt dan makkelijker uitleggen wat er van de uitvaartverzorger verwacht wordt.


Wat komt er o.a. te staan in een uitvaartwensenplan:
1. Laatste verzorging.
Wilt u dat de nabestaanden de overledene zelf verzorgen en aankleden, deels verzorgen en aankleden of dit laten doen. Aankleding, accessoires, bloemen en kleur bepalen de sfeer en brengt harmonie bij de opbaarplek, thuis of in een opbaarcentrum. De aankleding, de accessoires, bloem- en kleurkeuze is echter niet eenvoudig.

2. Lichaamsbedekking/ opbaren
Welke bedekking van het lichaam wilt u? Een lijkwade, draagbaar of (korf)kist, in een basisuitvoering, normale uitvoering of luxe uitvoering. Tegenwoordig kunt u kiezen uit verschillende kleuren. De bekleding en de handgrepen van de kist kunt u ook zelf kiezen. Niet onbelangrijk: kijk of deze binnen het verzekeringspakket of budget vallen.

3. Bloemen
Er is een ruime keuze in bloemen, het mogelijk om in het uitvaartplan aan te geven of er een voorkeur is voor een bepaalde kleur of bloemsoort. Zelfs de vorm of grootte van het bloemstuk of een voorkeur voor een los opgemaakt boeket kunt u aangeven.
4. Rouwdrukwerk/Rouwadvertentie
De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt, maar vanzelfsprekend hangen hier ook verschillende prijskaartjes aan. U kunt vaak voorbeelden bekijken van een mogelijke vormgeving en een aantal voorbeeldteksten voor zowel de advertentie als de rouwkaart. Het is zelfs ook mogelijk om de tekst al 'drukklaar' te maken.

5. Rouwvervoer
Op het gebied van rouwvervoer is momenteel erg veel mogelijk. Ook hier geldt echter dat indien men verzekerd is voor een basispakket van een natura uitvaartverzekering er dus bijbetaald moet gaan worden voor bijzondere wensen. U kunt gebruik maken van dragers die ingehuurd kunnen worden, maar u kunt ook kijken of er binnen de familie of vriendenkring mensen zijn die dit zouden willen doen.

6. Ceremonie/dienst
Een belangrijke, zo niet dé belangrijkste sfeermaker in de uitvaart, is de aankleding van de ruimte of plek waar de ceremonie/dienst gehouden wordt. Deze plek moet niet alleen functioneel zijn, maar vooral ook mooi en passend bij de overledene. De juiste omgeving en aankleding geven een persoonlijke sfeer. Een exclusief te huren locatie of ontworpen accessoires behoren tot de mogelijkheden. De keuze van de locatie, accessoires en eventuele thema leggen we vast in het uitvaartplan. Een ceremonie heeft verschillende onderdelen, een begin (welkom), het midden en een einde (afsluiting). Het is mogelijk om objecten speciaal op maat te laten ontwerpen, zoals een speciale kaarsenstander met een kaars waarop de naam van de overledene staat vermeld. Denk ook na over de catering. Er is namelijk meer mogelijk dan koffie met koek of soep met broodjes.


Een paar tips:
  • Stuur foto’s mee die tekenend zijn voor uw, zijn of haar leven (sport/hobby’s/lievelingsplek/ vakanties), of foto’s van speciale voorwerpen waaraan u goede herinneringen heeft. Deze vormen het vertrekpunt voor de ideeën.
  • Misschien heeft u iets gezien of gelezen dat u aanspreekt? Verzamel deze ideeën en bespreek deze.
  • Bedenk vooraf wat voor verzekering u heeft, of hoeveel u wilt en kunt besteden aan de uitvaart en aan welke onderdelen/ stappen u dit wilt besteden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten